BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Traditii si obiceiuri de nunta

Obiceiuri - Jocul ursului la Falticeni

Petitul

Petitul este vizita efectuata de catre mire (eventual impreuna cu prietenii sai cei mai apropiati) la parintii miresei, pentru a le cere consimtamantul in vederea casatoriei. In zilele noastre, de cele mai multe ori petitul este o formalitate, si de regula parintii sunt instiintati dupa ce mirii au luat deja hotararea sa se casatoreasca. Indiferent ca vizita la parinti are loc inainte sau dupa ce mirii au decis casatoria, petitul se incheie cu ciocnirea unui pahar de sampanie, eventual chiar cu o mica petrecere. 

Inelul de logodna

Inelul de logodna reprezenta in trecut insemnul unei femei prin care aceasta lasa de inteles eventualilor curtezani ca este deja promisa unui anumit barbat. Piatra inelului de logodna sugera statutul social pe care acel barbat il avea. Cu cat era mai instarit, cu atat piatra era mai rara si mai scumpa. Tocmai de aceea, se considera ca dragostea adevarata este reflectata de diamante, cele mai rare si mai scumpe pietre pretioase. Alegerea inelului de logodna este o adevarata arta, cu atat mai mult cu cat viitoarea sotie il va purta la mana pentru totdeauna

Ploconul

Acesta reprezinta primul cadou pregatit de viitorii miri celor pe care acestia si-i doresc ca nasi. Ploconul cuprinde o gaina (sau alt tip de pasare - pui, curcan, rata, etc), o sticla de vin sau sampanie, grau, ulei, zahar. Conform traditiei, mirii se duc la nasi neanuntati, ciocanesc la usa si spun "nasule, am venit cu ploconul....uite-l! Ne cununi ori ba?". Nasul trebuie sa inspecteze cu atentie ploconul, si daca este multumit de ceea ce se afla in cos primeste darul: "Da, finule! Da ploconul incoace si sa fie cu noroc!". Daca nu este satisfacut, poate inapoia darul: "Cam saracut ploconul...luati-l cu voi si mai veniti cand mai creste!", iar acest lucru inseamna ca nu este de acord sa-i naseasca. 

peţitul - inelul de logodna - ploconul - cavalerii de onoare - bărbieritul mirelui - voalul miresei - gătitul miresei - hora miresei - turta miresei - aşezarea miresei la stânga mirelui - verighetele - călcatul pe picior - mărturii - aruncarea cu grâu şi orez - valsul miresei - furatul miresei - tortul de nuntă - aruncarea buchetului - scoaterea voalului - aruncarea jartelei - trecerea pragului - ciorba de potroace - luna de miere


 

 

http://radaseni.info.ro
http://tehnika.radaseni.info.ro
http://link.radaseni.info.ro

filmari video si fotografii pentru orice ocazie

Cavalerii de onoare  - Barbieritul mirelui  - Voalul miresei

Obiceiuri - Plugusorul de la Radaseni

Cavalerii de onoare

In vremurile stravechi, mireasa era furata de catre mire, fara acceptul parintilor sau chiar al ei. Acesta o suia pe cal si fugea cu ea cat mai departe de familie. Cavalerii de onoare erau prieteniii mirelui, care il ajutau pe acesta sa-si apere pe aleasa inimii sale de incercarile familei de a o recupera. 

Barbieritul mirelui

Acest obicei reprezinta tranformarea flacaului in barbat. Unul dintre cavalerii de onoare incepe sa il barbiereasca pe mire (se preface, dand cu spuma de ras, pe care apoi o curata cu latura neascutita a unui cutit). In tot acest timp, mirele tine cu multa grija sub talpa piciorului banii cu care trebuie sa-l plateasca pe cel care il barbiereste. In tot timpul barbieritului, ceilalti cavaleri de onoare si lautarii vor incerca sa fure banii de sub piciorul mirelui, iar acesta sa ii pazesca cu strasnicie, caci daca ar ramane fara bani, ar ramane nebarbierit deci nu ar mai deveni barbat.

Voalul miresei

Voalul este este cel care protejeaza privirea miresei de imaginea altor mirese din jurul sau. Tot voalul aduce si o nota de mister si eleganta atitudinii miresei. Cati dintre noi si-ar putea imagina o mireasa fara voal? Dar radacinile acestui obicei de a purta voal nu sunt deloc placute. Voalul isi are originea in perioada in care casatoriile erau aranjate. Se pare ca menirea sa era sa acopere fata viitoarei sotii, pana cand cununia era incheiata, si deci era prea tarziu pentru mire sa se mai razgandeasca si sa refuze casatoria.


 
 

http://video.radaseni.info.ro
http://actn.yoll.net
http://foto.radaseni.info.ro

cat costa fotograful de nunta

Gatitul miresei - Hora miresei - Turta miresei - Asezarea miresei la stanga mirelui

Obiceiuri cu Plugusorul de la Malini

Gatitul miresei

Nasa, mama, surorile si domnisoarele de onoare o ajuta pe mireasa sa imbrace rochia alba si accesoriile pregatite. La final, nasa prinde in parul miresei voalul si coronita (de cele mai multe ori, mireasa are deja parul prins si aranjat, inclusiv voalul si coronita, asa incat nasa doar se preface, miscand un pic de voal). 

Hora miresei

Aceasta hora se mai numeste si nuneasca si are menirea de a celebra bucuria tuturor la vederea cuplului de miri alaturati pentru prima oara. Toti nuntasii, alaturi de miri, nasi si socri, incing o hora mare in fata casei miresei. 

Turta miresei

La sfarsitul horei miresei, nasa rupe deasupra capului miresei turta miresei in patru bucati, care se impart apoi tuturor celor prezenti. Traditia spune ca toti ce vor gusta din turta miresei vor fi fericiti si vor avea mult noroc in anul urmator.

Asezarea miresei la stanga mirelui

Pozitionarea miresei la stanga mirelui provine de pe vremea cand mirele isi rapea iubita si apoi se lupta pentru a o pazi de cei care doreau sa o recupereze. De aceea mana dreapta trebuie sa fie libera. 


 
 
 

cat costa filmare nunta

Verighetele - Calcatul pe picior - Marturii- Aruncarea cu grau si orez

Obiceiuri - Capra de la Malini

Verighetele

Utilizarea verighetelor ca simbol al iubirii isi are originea in Egiptul Antic. Egiptenii credeau ca prin inelarul mainii stangi trece o vena care duce direct la inima. Astfel, prin schimbul de verighete intre soti, se considera ca se realizeaza o legatura directa intre inimile lor. Verighetele sunt realizate din aur (un metal pur) pentru a simboliza atat durabilitatea casniciei, cat si puritatea sa. 

Calcatul pe picior

Se spune ca primul dintre miri care va reusi sa-si calce partenerul pe picior in timpul dansului in jurul mesei in biserica va conduce in casnicie si va avea intotdeauna ultimul cuvant de spus. 

Marturii

Marturiile sunt mici cadouri ale mirilor catre invitati. Nuntasii vor lua acasa aceste marturii. De regula marturiile contin 5 bombonele, simbolizand sanatatea, fericirea, fertilitatea, viata lunga si belsugul. Aceste marturii se pot face cadou invitatilor in biserica imediat dupa slujba sau la local, prin asezarea lor pe masa, la fiecare loc in parte. Marturiile pot avea adaugat un cartonas cu numele persoanei care trebuie sa se aseze, eventual si poza mirilor. 

Aruncarea cu grau si orez

Graul si orezul se arunca in calea tinerilor insuratei ca simbol al belsugului si fertilitatii acestora. Se pot arunca si la cununia civila, nu doar la cea religioasa.


 
 
 

oferta filmare nunta

Valsul miresei - Furatul miresei - Tortul de nunta

Isabela Merla - artista populara Falticeni - 27 decembrie 2011.

Valsul miresei

Dansul cu care mirii deschid seara poate fi un vals sau orice alta melodie pe care acestia o doresc sau o considera sugestiva. Aceasta traditie provine de pe vremea balurilor de la palatele regale, unde primii care deschideau seara si dansul erau gazdele. Dansul lor este urmat de cel al nasilor, al socrilor si de abia apoi de catre ceilalti nuntasi. Daca mirii doresc, pot dedica melodii sugestive si pot prezenta la microfon intr-un mod mai deosebit si dansul mirelui cu mama sa, si al miresei cu tatal acesteia. 

Furatul miresei

Furtul miresei este cel mai raspandit obicei traditional romanesc. Mai multi nuntasi, pe ascuns rapesc mireasa si o duc intr-un loc stiut numai de ei. Apoi aduc pantoful acesteia sau alta dovada pentru a demonstra mirelui ca intr-adevar mireasa este la ei. Pentru a o aduce inapoi, se cere o rascumparare. Aceasta poate fi platita in sticle de bautura, sau chiar indeplinirea unor sarcini haioase. Daca furatul miresei are loc pana in ora 12, nasul este cel care plateste raspcumpararea, iar dupa aceasta ora mirele.

Tortul de nunta

Acesta este un simbol foarte important al nuntii, fiind primul lucru pe care mirii il impart atat intre ei. cat si cu restul nuntasilor. Taierea tortului este primul lucru pe care mirii il fac impreuna, dupa cununie.

peţitul - inelul de logodna - ploconul - cavalerii de onoare - bărbieritul mirelui - voalul miresei - gătitul miresei - hora miresei - turta miresei - aşezarea miresei la stânga mirelui - verighetele - călcatul pe picior - mărturii - aruncarea cu grâu şi orez - valsul miresei - furatul miresei - tortul de nuntă - aruncarea buchetului - scoaterea voalului - aruncarea jartelei - trecerea pragului - ciorba de potroace - luna de miere

 
 
 

Filmari nunti HD - Falticeni - Suceava

Aruncarea buchetului - Scoaterea voalului - Aruncarea jartelei - Trecerea pragului

Grupul de colindători ai satului Lămăşeni, dec. 2011

Aruncarea buchetului

Fetele nemaritate se grupeaza in spatele miresei, iar aceasta, fara a se uita, arunca peste umeri buchetul de mireasa. Se spune ca cea care il va prinde, sau care este cea mai apropiata de locul in care a cazut buchetul, va fi urmatoarea care se va marita in curand. 

Scoaterea voalului

Nasa o aseaza pe tanara mireasa pe un scaun in mijlocul nuntasilor unde in vazul lumii ii scoate voalul din par. Scosul voalului semnifica trecerea tinerei fete la statutul de femeie maritata la casa ei. Nasa il si inlocuieste cu o esarfa, pentru ca toata lumea sa ia aminte ca fata s-a transformat in femeie. Voalul scos este prins de mireasa in parul altei domnisoare nemaritate, eventual aceea care a prins buchetul aruncat. 

Aruncarea jartelei

Mirele ii va scoate miresei jarteaua de pe picior, de cele mai multe prin gesturi menite sa aduca zambetul pe chipul invitatilor. Cavalerii se grupeaza apoi in spatele mirelui, iar acesta, fara a se uita, arunca jarteaua peste umeri. Se spune ca cel care il va prinde, sau care este cel mai apropiat de locul in care a cazut jarteaua, va fi urmatoarul care se va insura. 

Trecerea pragului

Motivul pentru care se obisnuia ca mirele sa isi treaca sotia in brate peste prag atunci cand paseau pentru prima oara in caminul comun, era acela de a o feri de spiritele rele ascunse sub pragul casei. 

 

 
 
 

albume nunta fotocarte

Ciorba de potroace - Luna de miere

Filmari Video Falticeni 
tel: 0744-669-444

Ciorba de potroace

Dupa o noapte intreaga de baut si dantuit, nuntasii au nevoie de o ciorbita fierbinte pentru a se drege. Astfel, se aduna la miri acasa sau la unii dintre socrii, unde continua petrecerea de a doua zi, denumita si ciorba de potroace. La aceasta petrecere sunt invitati numai rudele sau prietenii extrem de apropiati, fiind de regula un prilej de a schimba impresii despre nunta si a ii felicita inca o data pe miri. 

Luna de miere

Desi in zilele noastre notiunea de luna de miere are o conotatie pozitiva, aceasta traditie are la baza un obicei nu tocmai fericit pentru tanara mireasa. Pe vremuri, cand mirii obisnuiau sa isi rapeasca cu forta iubitele, aveau nevoie de un timp in care sa le tina departe de casa in speranta ca si ele se vor indragosti de ei. Astfel a inceput sa se formeze notiunea de luna petrecuta de cei doi singuri si izolati de restul lumii. Mierea se pare ca esti inclusa in aceasta expresie, intrucat bautura cu care mirele isi ametea iubita pentru a nu mai incerca sa fuga era pe baza de miere. Si de aici notiunea de luna de miere. 

Ceva vechi, Exista cate o semnificatie pentru categoriile de obiecte de mai sus. Ceva vechi (o bijuterie de-a bunicii, un evantai, un pieptane sau o oglinjoara) simbolizeaza continuitatea familiei si a generatiilor care vor urma.

Ceva nou (rochia de mireasa sau accesoriile acesteia) sugereaza viitorul fericit pe care tinerii miri il au in fata lor.

 Ceva de imprumut (poseta, un pieptene, o oglinjoara, un ruj) va trebui luat de la o persoana cu noroc in viata pentru a `imprumuta` norocul si proaspetilor casatoriti.

Ceva albastru (de cele mai multe ori jarteaua sau o batistuta) semnifica fertilitatea cuplului. 


 
 

 

Traditii si obiceiuri de Anul Nou